Késik a járda építése Zetelakán

Pénzügyi nehézségei adódtak a kivitelezőnek

(0 Szavazat)65 megjelenítés

Lassan halad a megyei tanács Járdaprogramja keretében épülő járda elkészítésével a kivitelező Zetelakán. A beruházás kivitelezését egy bákói cég nyerte el, aki a kezdéssel is késett, és az eddig elvégzett munkája is pontszerű javításokra szorult. A megyei tanács munkatársai szeptember 12-én a helyszínre látogattak, hogy az építő, a tervező, a szakértő és a helyi polgármesteri hivatal képviselőinek jelenlétében megbeszéljék, milyen pontosításokra, kiegészítésekre van szükség a tervben, a kivitelezésben, valamint megegyeztek arról, hogy a problémák megoldását célzó feladatok közül ki mit vállal. A megkötött szerződésben foglaltak szerint a kivitelezőnek szeptember 20-ig kellett volna elkészülnie az aszfaltozott járdával, azonban szerződéshosszabbítást kért október végéig. A cég feladatait határidőkkel jegyzőkönyvbe foglalták.

– Az egyeztetések során sikerült közösen a helyi önkormányzat és a tervező közreműködésével a megfelelő megoldásokat megtalálni a munkálatok kivitelezése érdekében, ehhez azonban a kivitelező cégtől is megfelelő hozzáállásra is szükség van. A település önkormányzatával továbbra is szorosan együttműködünk, hogy az ősz folyamán befejeződhessen a járda, és lehetőleg ne juthassunk oda, hogy a tél bekövetkeztével félbe kelljen hagyni a munkálatot, és az addig kész elemek tönkremenjenek tavaszig. Ezért a megyei tanács szakemberei folyamatosan számon kérik és ellenőrzik a kivitelező cég munkáját. A vállalkozó megkapta a kért haladékot, október 31-ig kell elkészülnie a járdával. Ha ekkorra sem végez minőségi munkát, a megyei tanács nem fogja átvenni, mert nem hagyhatjuk magunkat – fogalmazott a megyei tanács elnöke az eddig elvégzett munkával kapcsolatosan megjelent panaszokra vonatkozóan.

Kiderült, hogy az említett cégnek pénzügyi nehézségei adódtak, annak ellenére, hogy a megyei tanács részéről megtörténtek az ehhez szükséges kifizetések. A munkálatok határidőn belüli elvégzésére kell sürgősen megoldást találnia a kivitelezőnek.

A megyei tanács Járdaprogramja idén márciusban indult, két helyszínen közel három km-es szakaszon kezdtek el dolgozni. Mindkét helyszínen ugyanazon bákói cég nyerte el a kivitelezést. A munkálatokat Gyergyóalfaluban kezdték, ahol megvalósult a Petőfi Sándor kultúrház előtti járda térkövezése 0,16 km hosszúságban, a munkálatok átadása is megtörtént. Zetelakán a cég a gyergyóalfalvi beruházás befejezése után fogott neki a munkálatoknak, csúszással. A 2,8 kilométeres megyei útszakasz egyik oldalán húzódó járda tervét a zetelaki önkormányzat biztosította, a többi szükséges költséget a megyei tanács állja Járdaprogramja révén. A munkálat elindításakor a helyi önkormányzat megoldotta a háztartások ivóvíz és szennyvíz csatlakoztatását a meglévő fő hálózatokra, ez azonban nem szolgálhat magyarázatra ilyen mértékű csúszásra a kivitelező részéről. A helyi tanács és a polgármesteri hivatal ez ügyben számtalanszor jelezte a megyei tanácsnak a gondokat, amely fontos volt, annak érdekében, hogy közösen megoldást keressenek a az ügy kezelésére.

Eddig a szakasz egyes részein elkészült a támfal, a szegély, a betonsánc, valamint a járda alapozása is megtörtént, ezután következne az aszfalt leterítés a járdaszakaszra. Az egyeztetésen elhangzott, a tervben foglalt egyes technikai megoldások pontosítások, részletrajzok elkészítését igényelték, ezért ki kell egészíteni a járda, a szegély hosszúságára, a járdafelület változó szélességére (az adott terepviszonyoknak megfelelően) vonatkozó adatokkal, valamint ismételten fel kell mérni, hogy a bejáratoknál milyen hosszúságú és szélességű bekötésekre van szükség, ezt párhuzamba vonva a rendelkezésre álló anyagmennyiséggel. A beruházás teljes befejezésére október végéig kapott haladékot a kivitelező. A céggel való jobb kommunikáció, folyamatos ellenőrzés, további problémák elkerülése érdekében megállapodtak, hogy ezentúl minden héten gyűlést tartanak a munkálatok befejezéséig.

Borboly Csaba korábban is egyeztetett a járdaprogramról Zetelakán Nagy Attila polgármesterrel és Sándor Barna térségi megyei tanácsossal, már akkor is megfogalmazódott, hogy a járdaépítés és a sánc kialakításával egy időben a háztartások szennyvíz elvezetését is megoldják, ami miatt csúszás várható. Az erről készült bejegyzés elérhető a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1294212803959433/?type=3&theater, valamint a témához kapcsolódó előző közleményünket itt olvashatják: http://hargitamegye.ro/hirek/kozel-3-km-jarda-epul-gyergyoalfaluban-es-zetelakan.html.

Hargita Megye Tanácsa Járdaprogramjában procedurális módosítások történtek, amelyeket a tanács testülete a legutóbbi soros ülésén fogadott el. A változásokról a megyei tanács illetékes munkatársai levélben értesítették a Hargita megyei polgármestereket, valamint ismételten felhívták az érintettek figyelmét, hogy jelentkezzenek a programra. Idén igénylést nyújtott be Gyergyócsomafalva, Székelyszentkirály, Ditró, illetve Csíkszentkirály önkormányzata, ezek elbírálása folyamatban van. Továbbá ebben az évben a programról levélben érdeklődött Szentábrahám, Gyergyóhodos, Gyergyóújfalu, Csíkszentsimon, Újszékely, Bögöz, valamint Kányád polgármestere.

Csíkszereda, 2017. szeptember 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774