Csíkszéki Mézfesztivál és Hagyományos Termékek Őszi Vására a hétvégén

Egyre több eseményen jelennek meg Székely termékek

(0 Szavazat)93 megjelenítés

A Romániai Méhész Egyesület Hargita megyei Kirendeltsége és a Csíkszéki Mézlovagrend a méhészekkel közösen ismételten megszervezi a Csíkszéki Mézfesztivál és Hagyományos Termékek Őszi Vásárát október második hétvégéjén, 13 – 14. között. A Szabadságtérre látogatók közel száz termelőtől kóstolhatnak és vásárolhatnak helyi termékeket, ismerhetik meg személyes történeteiket, ezenkívül a szervezők újdonságként meglepetés programokkal is készültek. 

A Csíkszéki Mézfesztivál és Hagyományos Termékek Őszi Vásárát pénteken tíz órakor nyitják meg, a program részeként felvonulnak a mézlovagok, a méhészeknek lehetőségük adódik méhtermékeik bemutatására, a vásár egészen tizennyolc óráig látogatható. Szombaton a rendezvény mézszentelessel kezdődik, amelyre a Millenniumi templomban kerül sor, ezt követően kézműves foglalkozásokon, viaszöntésen vehetnek részt az érdeklődők. Továbbá szintén szombaton kerül sor 18 és 20 óra között a Caritas Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akciójára is, amely keretében gyertyákat, mécseseket gyújtanak a Szabadságtéren a szegeny sorsú gyermekekért, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet rájuk és adományokat gyűjtsenek számukra. A vásárra hintókkal és szekerekkel látogatnak el a Csíktaplocán szervezett gyermeklakodalom és ugyanazon a napon szervezett házasember szüretibál résztvevői, akik táncukkal örvendeztetik meg az egybegyűlteket. Ezenkívül fellépik a Kosz Szilveszter néptáncegyüttes, a Csíkszentkirályi Méhecske óvoda, valamint az eseményt élőzenés méhészbállal zárják.

A Hargita Megyei Művészeti Népiskola is gazdagítja a Csíkszéki Mézfesztivál és Hagyományos Őszi Vásár programját: pénteken 11-15 óra között kézműves foglalkozásokra várják a gyerekeket, kerámiázás, gyöngyszövés és fajátékok készítésére nyílik lehetőség. 14 óra 30 perctől a népiskola diákjai zenés előadással kedveskednek a vásárra kilátogatóknak. Szombaton 11-15 óra között a hangszerekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek közelebbről a népiskola oktatóinak segítségével. A programpontokra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete, illetve Csíkszereda Polgármesteri Hivatala támogatja.

A hétvégi vásár  jó alkalom lesz arra, hogy minőségi és helyi élelmiszereket szerezzenek be, valamint a télre igencsak hasznos mézet vásároljanak. A termelők bő felhozatalt kínálnak a különböző hagyományos helyi termékeikből, úgymint: hústermékek (házi sonka, kolbász, szalonna, hentesáru), tejtermékek (tehén-, juh-, kecske-, bivalysajt, -túró), méz (havasi, akác, hárs, vegyes), házikenyér, péktermékek, házi sütemények, tojás, lekvár, szörp, gyümölcslé, zöldségfélék, valamint különböző fából készült kézműves termékek.

A részletes program megtalálható  a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1395190543861658/.

Csíkszereda, 2017. október 10. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774