A legrövidebb út a gyergyószentmiklósi műjégpálya korszerűsítéséhez

A megyei tanács sürgősségi alapból támogatná a várost

(0 Szavazat)17 megjelenítés

– A járható út az, amit korábban is hangoztattam: sürgősségi alapból támogathatja Hargita Megye Tanácsa Gyergyószentmiklós önkormányzatát a műjégpálya tetőszerkezetének felújításában – jelentette ki Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a Nagy Zoltán polgármesterrel április 19-én, szerdán tartott gyergyószentmiklósi megbeszélésüket követően. A találkozón a megyeelnök kézbesítette a városvezetésnek írt levelét, amelyben kéri, tisztázzák: a város tudja-e fedezni a költségek rá eső 58 százalékát (42 százalék a megyei tanács része). Nagy Zoltán elmondta, hogy ez nem járható út, ezért abban állapodtak meg, amit a megyei tanács elnöke korábban is hangoztatott, miszerint a város már meglévő dokumentációja alapján haladjanak, és a helyi önkormányzat folytassa le a közbeszerzési procedúrát, illetve a teljes munkálatot, a megyei tanács pedig anyagilag segíti ebben.

Borboly Csaba elmondta, hogy az általa eddig is fenntartott álláspont szerint haladnak tovább az ügyben. Az erre vonatkozó jogszabály szerint sürgősségi esetben a megyei tanács tartalékalapból támogathatja a helyi önkormányzatot. A különféle vélemények ütköztetése miatt egy hónapot vesztettek, mondta el a megyeelnök, mert a sürgősségi megoldással már jóval hamarabb elindíthatták volna a folyamatot.

– Nem szeretnénk, ha évekig elhúzódna a tetőszerkezet felújítása bürokratikus akadályok vagy anyagiak hiánya miatt, ezért javasoltuk a tartalékalapos megoldást. Azt szeretnénk, hogy Gyergyó haladjon. Nem az számít, ki mit mond, hanem hogy ki mit tesz. Eddig is azt kerestük, hogyan lehet megoldani a tetőszerkezet felújítását, mert a város és a térség gondjaiban folyamatosan igyekszünk segíteni. Meg tudjuk valósítani közös tervünket, nem lehetetlen, hogy még idén sikerül – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba elmondta, hogy az általa javasolt változat jogászok és gazdasági szakemberek bevonásával született meg azok után, hogy személyesen tekintette meg a helyszínt, többször is személyesen konzultált Gyergyószentmiklós polgármesterével, véleményezést kértek Hargita megye prefektusától, valamint több megbeszélést tartott jogászokkal és beruházási szakemberekkel. Hangsúlyozta: számára csak olyan változat volt elfogadható, amely gazdasági, szakmai és jogi szempontból sem kifogásolható, és belátható időn belül valóban megvalósítható.

– Úgy gondolom, itt nincs helye a populizmusnak, a felelőtlen ígérgetéseknek, mert olyan felelős döntéseket kell hozzunk, amelyekre nemcsak a város, hanem az egész gyergyói térség jégkorongtársadalma építeni tud az elkövetkező időszakban – nyilatkozta. – Tudom, mennyire népszerű lenne azt kijelenteni, hogy hamar megoldjuk ezt a problémát, majd utólag másra mutogatni, hogy mi mennyire akartuk, de a prefektus, az egyes törvénycikkelyek vagy az anyagiak ezt vagy azt sajnos nem teszik lehetővé, ezért nem haladunk. A gyergyószentmiklósiak nem ezt érdemlik, hanem alapos és megfontolt döntéseket várnak tőlünk. Az általam bemutatott javaslat ilyen, ezt támasztják alá a mellékelt dokumentumok és az elmúlt időszak előkészítő munkája – szögezte le a megyei tanács elnöke. Hozzátette: a megyei és a helyi önkormányzat által a jégpálya működtetésére létrehozott közösségi fejlesztési társulásnak el kell kezdenie a tevékenységet, hiszen a felújítás utáni időkre is gondolni kell.

Nagy Zoltán polgármester szerint igyekeznek a legrövidebb időn belül elindítani a felújítás procedúráját, és menet közben megszerzik a forrást, a megyei tanács segítségével. A városvezető négy hónapra becsülte a felújítás időtartamát.

Jelen volt Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnökségi tagja, Bencze Attila, a Progym SK vezetőségi tagja, valamint Barabás Csaba, a megyeelnöki kabinet vezetője. Bajkó Tibor üdvözölte a város és a megyei tanács együttműködését.

A korábbi műjégpályás megbeszélésről szóló hír elolvasható itt: http://hargitamegye.ro/hirek/folytatnak-a-gyergyoi-jegpalya-felujitasat.html, a további fejleményről pedig itt olvashatnak: http://www.hargitamegye.ro/hirek/vallalkozoi-inkubatorhazat-letesitenek-gyergyoszentmikloson.html

Csíkszereda, 2017. április 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2018, június»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

Hasznos Telefonszámok

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774